Rechtspraak is mensenwerk

De Schiedammer parkmoord, Lucia de B., de Deventer moordzaak: voorbeelden van zaken waarbij rechters beslissingen namen die de rechterlijke macht de afgelopen jaren in opspraak brachten. De omstreden verlofverlening aan tbs’ers, de tijdelijke vrijlating van Saban B. en de wraking van rechters in het proces-Wilders droegen daar recentelijk ook aan bij. Dit soort zaken bepaalt vaak ons beeld van de rechter.

Maar strafzaken vormen maar een zeer klein deel van hun werk. Wat doen al die rechters precies? En waarom wordt iemand rechter? Wat zijn het voor mensen? Hoe zwaar is hun werk? Liggen ze wel eens wakker van een vonnis? En hoe voorkom je dat je afgestompt raakt als je dag in dag uit met misdaad en misstanden wordt geconfronteerd?

Over deze en vele andere zaken ondervroegen Michiel en Suse van Kleef een zestiental rechters. Vrouwen en mannen. Van verschillende rechtbanken, hoven en van de Hoge Raad. Over hun motief om rechter te worden. Maar ook over de inhoud van hun werk. Over strafrecht, familierecht, civiel recht, bestuursrecht en het kort geding. Over saaiheid, afstomping en beroepsdeformatie. Maar vooral: over het mooiste vak dat er is.

Bestel Boek Nu

Created By Martijn Grul